סוגי מחוללי חמצן


מחולל חמצן לספיחה בלחץ נדנדה


ספיחת לחץ נדנדה (PSA) היא השיטה הנפוצה ביותר לייצור חמצן בקנה מידה תעשייתי. גנרטורים של PSA מפרידים חנקן מאוויר בסביבה בתוך מיכל בלחץ מלא בזאוליט. זאוליט הוא מינרל טבעי או מלאכותי הפועל כ"נפה מולקולרית ". היכולת הזו "למיין" מולקולות לפי גודל היא שהופכת את הזאוליט לכל כך שימושי. מולקולות החנקן הגדולות יותר נספחות על ידי חומר המסננת ואילו מולקולות החמצן הקטנות יותר חולפות ונאספות. לאחר מכן משתחרר לחץ, מולקולות החנקן מוזרמות לאטמוספרה, והמיכל נלחץ שוב.


שימוש ב- PSA יביא לגז חמצן 90-95%. ניתן להשיג חידוד נוסף על ידי חזרה על התהליך עד שנוצר מעל 99% חמצן "טהור".
כהערה צדדית, ניתן להשתמש בתהליך PSA גם ליצירת חנקן על ידי איסוף מולקולות החנקן והוצאת החמצן. PSA משמש גם בסינתזה מסחרית רחבת היקף של מימן המשמש בבתי זיקוק לנפט ובייצור אמוניה לדשנים.
סוג מיוחד של מחולל חמצן ידוע יותר כמחולל חמצן המשמש כחלופה לבקבוקי חמצן לטיפול ביתי. אמנם העלות של המכונה יקרה יותר מבלוני חמצן, אך היא בטוחה יותר מבקבוק חמצן ועם הזמן פחות יקרה מקניית מכלי חמצן.


מחולל חמצן ממברנה


מחוללי חמצן ממברנה מפיקים לנו זרם אוויר דחוס שעובר דרך חומרים חדירים למחצה המאפשרים מעבר של מולקולות ספציפיות. בלחץ עוברות מולקולות חמצן קטנות יותר דרך הממברנה, מסוננות ונאספות ומשאירות זרם חנקן הזורם בקצה הנגדי של הממברנה. גנרטורים מסוג קרום אמנם אינם נפוצים, אך הם נחשבים אמינים ויעילים יותר.


מחולל חמצן כימי

לדוגמא, חמצן במטוס
מחולל חמצן כימי הוא מכשיר המשחרר חמצן על ידי תגובה כימית. מיכל של מלחים אנאורגניים הנקראים "סופר-אוקסידים" או נתרן כלורי. כשהם מתחממים הם מפיצים חמצן עד לסיום התגובה של התרכובת.
בגלל חיי המדף הארוכים שלהם, היציבות והגודל הקטן שלהם (בערך בגודל של פחית קולה) משתמשים במחוללי חמצן כימיים במטוסי נוסעים מסחריים. מותקן מעל המושבים, כל גנרטור יכול לייצר מספיק חמצן לבערך 2-3 מסכות למשך 10-20 דקות. מכשיר דומה נקרא נר חמצן. זה עובד על פי אותו עיקרון של שחרור חמצן עם חום ומשמש כמספק חמצן בטיחותי אישי במכרות, בצוללות ובתחנת החלל הבינלאומית.

מחוללי חמצן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *